Index

Tomajvin • Lesencetomaj

Lesencetomaji Családi
Szőlőbirtok és Borászat

Minőség és hagyomány

Aklan-Pince a Facebookon

Díjaink

Az Aklan Pince borversenyeken elért eredményei.


Országos Chardonnay Borverseny • 2012 április

Az Etyek-Budai Borvidék Hegyközségi Tanácsa és a Velencei-tó körzeti Hegyközsége rendezésében lezajlott az Országos Chardonnay Borversenyt. Összesen 51 nevezett tétel közül Pincészetünk a 2001-s évjáratával ezüst minősításben részesült.
Eredménylista >> 

 

 


VI. Országos Evangélikus Borfesztivál • 2012. március

Hatodik alkalommal rendezték meg idén Révfülöpön az Országos Evangélikus Borfesztivált. Szinte az ország egész területéről érkeztek a borászok a fesztivál versenyére, előadásaira. Sokan már visszatérő résztvevőként üdvözölték egymást. Az előadók között szerepeltünk mi is: a tradícionális gyógyfüves borok újraértelmezése címmel. Sok pozitív visszajelzést kaptunk, köszönjük.
A borversenyen a 2011-s borok indultak. 2 aranyat és 3 ezüst érmet kaptunk rájuk.

Arany minősítés: Cabernet Franc 2011, Chardonnay 2011

Borverseny #4Borverseny #4

Ezüst minősítés: Cserszegi Fűszeres 2011, Olaszrizling 2011, Szürkebarát 2011

Borverseny #4Borverseny #4Borverseny #4

 


Lesencék-Sümeg-Zalahaláp Hegyvidéki borverseny • 2012 február

Lesenceistvándon tartották az idei Hegyközségi borversenyt. Itt mérték össze a helyi bortrmelők a 2011-s boraikat. A 2011-s kiválló évjárat több mint száz terméke adta a verseny erősségét. Családi Pincészetünk a legfrissebb boraival remek eredményeket ért el, 3 arany, 3 ezüst és 1 bronz-ot kapott. 

Arany minősítés: Szürkebarát 2011, Olaszrizling 2011, Syrah 2011

BorversenyBorversenyBorverseny

Ezüst minősítés: Syrah Rozé 2011, Chardonnay 2011, Cabernet Franc 2011

BorversenyBorversenyBorverseny

 


VIII. Magyarországi Újbor és Sajtfesztivál • 2011 november

Az idei csodálatos időjárás a borok minőségében is visszaköszön. Ennek eredménye a 4 érem, amit az újbor versenyen kaptunk a 2011-s évjáratú borainkra. Az idén először bemutatkozó Syrah Rozénkat 84 ponttal ezüst éremben részesítették a Cserszegi Fűszeressel együtt. A Szürkebarátunk és a félszáraz Olszrizlingünk bronz érmes lett.

Eredménylista >> 

 


Balaton-felvidéki borfesztivál • 2011 július

Sümegen a vár aljában rendezték a hagyományos Balaton-felvidéki borfesztivált.


dr. Aklan György, főborász, a Sümegi Császári és Királyi borlovagrend lovagja.

Idén az Aklan-Pince Chardonnay 2009-s borát választotta a független zsűri a lovagrend Zászlós borának. A zsűrit a Magyar Sommelier Szövetség 2 tagja alkotta.


V. Evangélikus Borfesztivál • 2011 március

Idén is kiemelkedő sikereket értünk el a a révfülöpi borversenyen, az összes nevezett borunk a dobogó első két fokára állhatott. A 2009-s Cabernet Franc-unkat a Borfesztivál Csúcsborának választották. 2009-s Chardonnay arany minősítést szerzett a 4 ezüst érmünk mellé.

Evangélikus Borfesztivál 2011: Cabernet Franc 2009 - Borfesztivál Csúcsbora

Evangélikus Borfesztivál 2011: Cabernet Franc 2009 - arany érem Evangélikus Borfesztivál 2011: Chardonnay 2009 - arany érem


V. Jubileumi Magyarország Legjobb Újbora- Borversenyen • 2010 november

Idén is a VII. Magyarországi Újbor és Sajtfesztiválon mutattuk be újborainkat óriási közönségsiker mellet. A rendezvényhez kapcsolódó V. Jubileumi Magyarország Legjobb Újbora- Borversenyen kiemelkedő eredményt ért el a 2010-s Cserszegi fűszeres borunk, nagyarany minősítéssel díjazták. Ez a megtisztelő eredmény annak a fényében jelent hatalmas elismerést számunkra, hogy olyan húzónevek mellet kaptuk, mint Bock, Bujdosó, Dúzsi, Frittman, Gere, Nyakas ... A Cserszegi díja mellet egy ezüstöt és 2 bronz minősítést is kaptunk a nevezett borainkkal: Szürkebarát, Syrah Rozé, Cabernet Franc siller.

Borverseny eredménylista

Aklan-pince Cserszegi Fűszeres 2010 - Nagyarany

Képek az eseményről:
Család a pult mögött


AWC Vienna 2010 • 2010 szeptember

AWC Vienna Wine Challenge 2010Nemzetközi sikereket értek el boraink Bécsben. A világ egyik legnagyobb borversenyén 36 nemzet 1 733 bortermelője 10 951 borát mérte össze. Családi pincészetünk a fehérbor kategóriában indította a 2009-s Chardonnay-t és Cserszegi Fűszeresét.

Eredmények

Boraink Pontszám Érem
Cserszegi fűszeres 2009 87,4 Ezüstérem
Chardonnay 2009 85,1 Ezüstérem

AWC Vienna Wine Challenge 2010, Ezüst érem, 2009 Cserszegi Fűszeres Aklan Pince AWC Vienna Wine Challenge 2010, Ezüst érem, 2009 Chardonnay Aklan Pince

 


VII. Bayer Borverseny • 2010 augusztus

Bodrogkeresztúr - A Bayer CropScience 2010-ben hetedik alkalommal rendezte meg Szőlős Bayer Légyott keretében a VII. Bayer Borversenyt. Ez az első év, hogy a Bayer borverseny része a Magyar Borakadémia által védnökölt borversenyeknek. A versenyen az ország minden borvidéke képviseltette magát. Összesen 201, Országos Borminősítő Intézet által kiadott forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező bor nevezett: 95 fehér bor: 29 édes, 66 száraz; 15 rozé, 73 vörös bor és 18 tokaji borkülönlegesség. Mindhárom nevezett borunk ezüst minősítést ért el.

Eredmények

Boraink Pontszám Érem
Cabernet franc 2009 82,6 Ezüstérem
Cserszegi fűszeres 2009 82,2 Ezüstérem
Chardonnay 2009 82,0 Ezüstérem

» WEB

VII. Bayer Borverseny, Ezüst érem, 2009 Cabernet Franc Aklan Pince VII. Bayer Borverseny, Ezüst érem, 2009 Cserszegi Fűszeres Aklan Pince VII. Bayer Borverseny, Ezüst érem, 2009 Chardonnay Aklan Pince


II. Balaton Winfer • 2010. július

Egyedülálló borminősítés Balatonfüreden

2010. július 5-7. között immár második alkalommal rendezték meg Csopakon, a Balaton Borkúriában, a Balaton Borrégió borainak minőségi kategóriákba történő besorolását. A Balatoni Borkultúráért Alapítvány egyedülálló kezdeményezésén hét külföldi és egy magyar szakértőből álló zsűri minősítette a Balaton Borrégió 350 borát, a borrégió 69 pincészetétől. Az esemény a WSET Nemzetközi Borakadémia szakmai védnöksége alatt, az Institute of Master of Wine tagjainak, magyar borokkal foglalkozó külföldi borszakemberek, valamint bor szakújságíróknak a részvételével történt.

Eredmények

Boraink Minősítés
Cserszegi fűszeres 2009 Zöld
Syrah 2009 Zöld
Chardonnay 2009 Kék
Cabernet franc 2009 Narancs

A minősítési rendszer továbbfejlesztésének eredményeképpen 2010-ben egy új minőségi kategória egészítette ki a Winfer eddigi öt egymásra épülő kategóriáját, amelyek nem elsősorban minőségi, sokkal inkább stílusbéli különbözőséget jelölnek.
A rendszer bázisa az egyszerű alap ketegória, amely a tiszta, hibátlan, de különösebben nem koncentrált vagy komplex borokat tartalmazza. Ezek egyszerű, könnyen fogyasztható borok, amelyekben lehet, de nem feltétel, hogy komolyabb fajtajegyeket mutassanak. Színkódja a narancs.
A következő kategóriába azok a borok kerülnek, amelyek tiszta fajtajegyeket és némi komplexitást is mutatnak. Ezek a borok kapják a kék minősítést.
A kiváló borok kritériuma nem pusztán a komplexitás és a fajtajelleg, de kell hogy mutasson terroir jegyeket és kívánatos a koncentráció, illetve az utóíz megfelelő hosszúsága is. Az ebbe a kategóriába tartozó borok valóban kivételes minőségűek, színkódjuk a zöld.

» WEB


Lesencék-Sümeg-Zalahaláp hegyközség • 2010 május

Újabb sikereket értek el 2009-s boraink! A Lesencék-Sümeg-Zalahaláp hegyközség 2010-s borversenyén 2 borunk is kiemelkedő eredményt ért el. Az Aklan Családi Pince 2009 Chardonnay-a a Nagyarany fokozatot kapta, a 2009 Cserszegi fűszeres arany minősítést szerzett.

A Chardonnay újabb nagyarany minősítése nagy örömünkre szolgál, ismételt elismerés, hogy pincénk méltán vállahatja a 4,5 ha-on termesztett zászlós borát. Ugyan így, pozitív megerősítésként vesszük az arny minősítését a 2éve termőre fordult cserszegi fűszeres új ültetvényünknél. Jó választásnak bizonyult a borvidékre jellemző szőlőfajta telepítése.

Lesencék-Sümeg-Zalahaláp  hegyközségi borverseny, Nagyarany, 2009 Chardonnay Aklan Pince Lesencék-Sümeg-Zalahaláp  hegyközségi borverseny, arany, 2009 Cserszegi Fűszeres Aklan Pince


IV. Országos Evangélikus Borfesztivál • 2010 március

Révfülöp - 2010. március 19. és 21. között immáron negyedszer rendezték meg az Ordass Lajos Evangélikus Oktatási Köpontban a hazai evangélikus borászok fesztiválját. Idén már Soprontól Nyíregyházáig, Zákánytól Soltvadkertig, szinte az egész országot felölelően, több mint félszáz gazda (és borkedvelő) mérte össze borait.
Az Aklan Családi Pince 2009 Chardonnay-a a Nagyarany fokozatot kapta, a 2009 Cserszegi fűszeres arany minősítést szerzett a 2009 Cabarnet Franc borunkkal együtt. » eredmények

A versenyen elért kiváló eredményeink a 2009s évjárataink beharangozói. Év eleji sikereink visszajelzést jelentenek számunkra a tavalyi munkánkra. Kívánjuk, hogy legyenek vendégeink és együtt élvezhessük boraink értékeit.

IV. Országos Evangélikus Borfesztivál, Nagyarany, 2009 Chardonnay Aklan Pince IV. Országos Evangélikus Borfesztivál, arany, 2009 Cabarnet Franc Aklan Pince IV. Országos Evangélikus Borfesztivál, arany, 2009 Cserszegi Fűszeres Aklan Pince


Hatodik Magyarországi Újbor és Sajt Fesztivál • 2009 november

Hatodik Magyarországi Újbor és Sajt Fesztivál, Vajdahunyadvár Újborfutammal, újborfelismerő bajnoksággal, borszenteléssel, jobbnál jobb borokkal és sajtokkal várja a látogatókat Az új ízek harmóniája Hatodik Magyarországi Újbor- és Sajtfesztivál a fővárosi Vajdahunyad várban november végén.
A rendezvény november 24-én veszi kezdetét egy zártkörű borversennyel, amelyen a szakmai zsűri megválasztja a 2009-es év legjobb hazai újborát. Új bor, új generáció címmel az ítészek mind fiatal borászok lesznek az örökifjú Kállai Miklós elnökletével - mondta el Ferenc Vilmos, a fesztivál főszervezője és a Magyar Borakadémia tagja a kedden tartott sajtótájékoztatón. Hozzátette: ez azon kevés versenyek egyike, amelyen nincsenek vesztesek - minden résztvevő borász két napig kóstoltathatja termékeit, majd januárban az Új év, új borok című televíziós műsorban is bemutatkozhat.
A szélesebb közönség november 28-29-én kóstolhatja meg azt a kétszáz magyar újbort és a finomabbnál finomabb sajtokat, amelyeknek termelői jelentkeztek a fesztiválra illetve a versenyre. A kétnapos kóstoláson és programsorozaton a széles közönség előtt is bemutatkozik többek között a 2009-ben az Év pincészete címet kiérdemelt Szöllősi Pincészet, a Bárdos és fia pincészet és számos hazai sajttermelő.
A rendezvény első napjának egyik legfontosabb eseménye az Újborfutam, azaz három borrégióból - a Balatoni, a Pannon és a Neszmélyi borvidékről - érkező újborok ünnepélyes fogadása lesz. Ennek során a Magyarországi Borrendek köszöntik a 2009-es év legjobb újborait. Majd felköszöntik a jubiláló borrendeket és a szakmai szervezeteket. Szombaton tartják az idei újborfelismerő bajnokságot is, majd átadják a Magyarország 2009 legjobb újbora és a Magyarország 2009-év sajttermelője díjakat.
A látogatók által leadott szavazatok alapján vasárnap választják ki a közönségdíjas sajtokat és újborokat. Délután sor kerül az ünnepélyes adventi újbor- és sajtszentelésre, amikor az előző nap a három borrégióból a fővárosba érkezett újborokat és sajtokat áldják meg.

» WEB

Eredmények

Újboraink Pontszám Érem
Chardonnay 85,3 Ezüstérem
Szürkebarát 78,5 Ezüstérem
Cserszegi fűszeres 69,3 Bronzérem


Balatonfelvidéki Borvidéki Borverseny • 2008 július

2008 július 26-27.-én rendezték Sümegen a IV. Szent Jakab Napokat, a fesztivál fő eseménye a Balatonfelvidéki Borvidéki Borverseny. A rendezvény 120 résztvevőjéből az 5 tagú nemzetközi sommelier zsűri a 2007 Chardonnay borunkat ezüst éremmel és különdíjban részesítette. Ezzel az eredményünkkel a 120 részvevőből a 12. helyezést értük el. » WEB

Balatonfelvidéki Borvidéki Borverseny különdíj Balatonfelvidéki Borvidéki Borverseny különdíj

 


II. Corvinus Borverseny • 2008 május

Május 22-ďén került megrendezésre a II. Corvinus Borverseny. Ezzel folytatódott a "hagyomány", melyet Havas Balázs szőlész-borász mérnök a tavalyi esztendőben indított útjára a Borászati Tanszék támogatásával.
Ebben az évben 56 bortétellel nevezetek a megmérettetésre. A 23 nevező között voltak a Budapesti Corvinus Egyetem oktatói, hallgatói és nagy örömünkre, gyakorlóiskolánk a Soós István Borászati Technikum tangazdasága, illetve az ottani tanárok, dákok. A borokat két bizottság bírálta el, melyeknek tagjai mind komoly tudással, tapasztalattal rendelkező szakemberek. A csúcsborok kiválasztására minden kategóriában a három legmagasabb pontszámú tétel visszakóstolásával került sor.
A zsűri értékelése szerint Családi Pincénk 2007 Chardonnay-a a Legjobb Fehérbor címet kapta, a 2006 Szürkebarát arany minősítést szerzett, míg 2006 Chardonnay és a 2007 Olaszrizling bronz minősítésben részesült. » WEB

Nagy örömükre szolgál a boraink elismerése, kiemelten a Legjobb Fehérborért járó kitüntetés. úgy érezzük, hogy az eredményeink visszaigazolást adnak a több éves befektetett munkánkra.

II Corvinus Borverseny, Legjobb Fehérbor, 2007 Chardonnay Aklan Pince

Lesencetomaj Hegyközség borverseny • 2007 tavasz

A hegyközségi borversenyen Családi Pincénk a 2006 Chardonnay-a arany érmet, míg a 2006 Olszrizlingje ezüst érmet szerzett. A borversenyen elért eredményünk tükrözi boraink kiemelkedő szintjét a környékbeli borászatok között.

Lesence Hagyközség Borverseny 2007, Aklan-pince Chardonnay Lesence Hagyközség Borverseny 2007, Aklan-pince Olaszrizling

I. Corvinus Borverseny • 2007 április

2006 Szürkebarátunk ezüst érmet szerzett az I Corvinus Borversenyen.

I Corvinus Borverseny, ezüst érem, 2006 Chardonnay Aklan Pince