Takács Ferenc zánkai gyógynövényszakértővel (Gyógynövénytúrák Kft) együttműködve készítettük el gyógyfüves borainkat. Küldetésük a gyógynövényes tudás és hagyományok átörökítése mellett az elfeledett kulináris-gyógyfüves praktikák felélesztése, újraértelmezése mindennapjainkra. E törekvés alapján született meg a Vinum Hungaro-Herbarum, a magyar füves borok gyűjteménye. Célunk hogy a gyógyfüves borkészítés tradícióját felélesszük és a hagyomány minőségével hírdessük élményét.
Speciálisan válogatott gyógynövénykeverékek áztatásával készültek boraink. A bor általános kedvező élettani hatásán kívül, a benne oldott növényi eredetű hatóanyagokkal együtt fejti ki pozitív hatását a szervezetre. A borok sav- és alkoholtartalma segíti a drogok egyes hatóanyagainak kioldását. A gyógyfüves bor alkalmazásának a vízzel készített gyógyteákkal szemben főként akkor van előnye, ha a bor gyógyhatása elősegíti, szinergizálja az alkalmazni kívánt gyógynövények hatását. A borban található alkohol az élettani hatásokon túl azért is érdekes, mert számos növényi hatóanyag vízben gyakorlatilag oldhatatlan, míg alkoholban jól oldódik. Így a borral készült növényi kivonatokban több olyan hatóanyag is előfordulhat, amely egyébként a vízzel készült gyógyteákban nincs, vagy csak nagyon kis mennyiségben van jelen.
A gyógyfüves borok történelméről, technológiájáról bővebben a www.fuvesbor.hu címen olvashat.
Gyógyfüves boraink ismertetőjét INNEN töltheti le!
Mindnyájunk egészségére!
Komótos kortyokkal, különleges figyelemmel fogyasztandó!